ដំណាំម្រេច
១. ដើមកំណើតនៃដំណាំម្រេច
ដំណាំម្រេចជាដំណាំមួយប្រភេទដែលស្ថិក្នុងគ្រួសារ Piperaceae ឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្ត Pipernigrum និងមានឈ្មោះជាភាសាអង់គ្លេស Pepper ។
ដំណាំនេះមានដើមកំណើតនៅក្នុង ប្រទេសឥណ្ឌា
និងនាំចូលមកប្រទេសកម្ពុជាក្នុងអំឡុងឆ្នាំ១៨៤០ ។
២. លក្ខណៈរូបសាស្រ្ត
២.១. ឬស
• ឬសរបស់ដំណាំម្រេចចែកចេញជាពីរគឺ
ឬសអាហារ និងឬសជើងតុកកែ
• ឬសអាហារមានតួនាទីសម្រាប់ស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមក្នុងដី
• ឬសតុកកែដុះចេញពីថ្នាំងនៃដើម
ជាឬសចាប់តោងធ្វើឲ្យម្រេចវារតោងជ្រលង់បាន ខ្ពស់
២.២. ទង (ដើម)
• ដើមមានលក្ខណៈជាវល្លិតោង
មានបែកមែក
• ដើមនៅខ្ចីមានពណ៌បៃតង
ដើមចាស់មានពណ៌ត្នោត
• នៅលើដើមមានថ្នាំង
នៅលើថ្នាំងមានឬសតុកកែ
• មែកមានបី គឺ មែកធំ មែកចំហៀង
និងមែកតូច
• មែកធំដុះចេញពីដើមមេ
មានទំហំប៉ុនដើមមេ មែកចំហៀងគឺជាមែកកៀន ឬមែកផ្លែ
• មែកតូច ឬមែកទងជន្លេន
ដុះចេញពីតួដើមស្ថិតនៅជិតដី វារនៅលើដី
• ដើមអាចលូតលាស់មានកម្ពស់ ១០ ម
• ម្រេចអាប្រមូលផលបានល្អនៅពេលវាមានអាយុ
៧ ទៅ ៨ ឆ្នាំ បន្ទាប់ពីដាំ
• ដើមរបស់វាអាចមានអាយុកាលរហូតដល់
២០ ទៅ ៣០ ឆ្នាំ
២.៣. ស្លឹក
• ស្លឹកមានរាងពងក្រពើទ្រវែងស្រួចចុង
ជាប្រភេទស្លឹកទោលឆ្លាស់គ្នាតាមថ្នាំង
• ពូជខ្លះមានស្នាមអុចៗ នៅលើស្លឹក
២.៤. ផ្កា
• ផ្កាមានលក្ខណៈជាចង្កោម
ឬកញ្ចុំតាមទងកួរសំយុងចុះ
• មានពណ៌ ស លឿង ចាប់រីកអស់រយៈពេល
៥ ទៅ ៧ ថ្ងៃ
• ផ្កាមានចំនួន ២០ ទៅ ៥០ អាចមាន
១៥០ ក្នុង ១ចង្កោម
២.៥. ផ្លែ
• ផ្លែមានរាងជាចង្កោមកួរដូចសណ្តែកបាយ
• ផ្លែខ្ចីមានពណ៌បៃតងខ្ចី
ផ្លែចាស់មានពណ៌បៃតងចាស់ ផ្លែទុំមានពណ៌លឿងទុំ ឬ បៃតង
• ផ្លែរបស់វាទុំនៅរយៈពេល ៩ ខែ
ប៉ុន្តែជួនកាលនៅរយៈ ៦ ខែអាស្រ័យទៅលើ អាកាសធាតុ
• ផ្លែរបស់វាត្រូវបានប្រមូលក្នុងរយៈពេល
៧ ទៅ ១៤ ថ្ងៃ
២.៦. គ្រាប់
• គ្រាប់មានពណ៌ ស
រាងមូលមានអង្កត់ផ្ចិត ៣ ទៅ ៤ ម.ម
• គ្រាប់មានក្លិនឆួល ហិរ
• ក្នុងគ្រាប់មាន
• រសជាតិហិរ ៥ ទៅ ១៥%
• ជាតិប្រេង ៧ ទៅ ៨%
• ជាតិម្សៅ ១៥ ទៅ ១៨%
• ស្ករ ៣ ទៅ ៤%
• និងវីតាមីនផ្សេងៗ ១២ ទៅ ១៣%
៣. លក្ខណៈជីវសាស្រ្តនៃដំណាំម្រេច
៣.១. សីតុណ្ហភាព
• ដំណាំម្រេចត្រូវការអាកាសធាតុក្តៅហើយសើម
និងសីតុណ្ហភាពសមស្របគឺ ២២ ទៅ ៣០ អង្សាសេ
• ជាដំណាំដែលធន់នឹងអាកាសធាតុទាប
១០ អង្សាសេ និង៤០ អង្សាសេ
• សីតុណ្ហភាពខ្ពស់ពេក
ឬទាបពេកម្រេចដុះមិនបានល្អ
៣.២. ពន្លឺ
• ដំណាំម្រេចត្រូវការម្លប់ខ្លះៗ
• កំដៅខ្លាំងធ្វើឲ្យដំណាំម្រេចលូតលាស់មិនបានល្អ
• មេឃស្រទុំចុះអ័ព្ទច្រើនធ្វើឲ្យដំណាំម្រេចផ្លែមិនបានល្អ
ទុំមិនស្រុះគ្នា
៣.៣. ទឹកភ្លៀង
• ជាដំណាំត្រូវការទឹកភ្លៀងច្រើន
• កំពស់ទឹកភ្លៀងសមស្របគឺចាប់ពី
៦០០ ទៅ ២,០០០ ម.ម
៣.៤. សំណើម
• ដំណាំម្រេចត្រូវការសំណើមបរិយាកាសខ្ពស់ចាប់ពី
៨០ ទៅ ៩០%
៣.៥. ដី
• ម្រេចជាដំណាំដែលត្រូវការដីធូរ
និងជាដីសម្បូរដោយមមោក និងរូបធាតុរ៉ែ
• ផ្តល់ផលល្អលើប្រភេទដី
ឥដ្ឋល្បាយខ្សាច់ បាសាល់
• កម្រិត PH ៤.៥ ទៅ ៦.៥
• ប្រភេទដីខ្មៅនៅតំបន់មាត់សមុទ្រ
និងតំបន់ខ្ពង់រាបអំណោយផលដល់ការ លូត លាស់សម្រាប់ដំណាំម្រេច
៤. បច្វេកទេសដាំ និងការថែទាំ
៤.១. បច្ចេកទេសដាំ
ក. ការបន្តពូជ
ការបន្តពូជរបស់ដំណាំម្រេចមានបីគឺ ការបន្តពូជដោយប្រើគ្រាប់
ប្រើទងស្លឹកដែល មានមែក និងដើមវារ
• ការបន្តពូជដោយគ្រាប់ពូជៈ
ជ្រើសរើស គ្រាប់ឬផ្លែ ណាទុំក្រហម ដិតត្រាំទឹកបន្ទាប់
មកបកសម្បកចេញរួចយកទៅសាបក្នុងថ្នាល។ ម្រេចមានអាយុ ៣០ ទៅ ៥០ថ្ងៃ ក្រោយសាប
អាចយកទៅដាំក្នុងចំការបាន
• ការបន្តពូជដោយទង (ដើម) ជ្រើសរើសដើមវារនៅដីដែលមិនទាន់បែកខ្នែង
យក ដើម ដែលមានអាយុ ១
ឆ្នាំកាត់ដើមប្រវែង៣ទៅ៦តឹក។ប្រលេះយកមែកចេញឲ្យអស់យកដោតផ្សាំសិនឬដោតចោលក្នុងរណ្តៅតែម្តង
។
• ការបន្តពូជដោយប្រើទងស្លឹកៈ
យកទងកាត់ជាកំណាត់ៗជាប់ភ្នែក ជ្រលក់ទឹកអរមូន យកទៅផ្សាំក្នងថ្នាល ៣ អាទិត្យ
ទងនឹងលូតលាស់បានជាស្លឹក
ខ. ការរៀបចំរណ្តៅដាំ
• ក្នុងការដាំត្រូវជ្រើសរើសទង
ដើមថ្លោសរឹងបឹងល្អ មានឬសជើងតុកកែដុះគ្រប់ថ្នាំង
• រណ្តៅត្រូវជីកទំហំ ៣០ ៤០ និង៥០
ស.ម
• ជីកចំងាយ ១៥ ទៅ ២០ ស.ម ពីជន្លង់
• ជន្លង់ជាទូទៅមានកំពស់ ៤ ម
• ចន្លោះពីជន្លង់មួយទៅ
ជន្លង់មួយគឺ ២.៤ ម
• ជាទូទៅចំនូនកូនម្រេច ២,០០០ ដើម/១ហត
• ក្នុង ១រណ្តៅដាក់ជីលាមកសត្វ
ឬជីកំប៉ុស្ត ៣០ ទៅ ៤០ គ.ក្រ លាយជាមួយដី
គ. របៀបដាំ
វិធីដាំដំណាំម្រេចមានបីរបៀប៖
• របៀបទី១ ដាក់កំណាត់ផ្សាំលើដី
រាងបញ្ឆិត (មុំ ៣០ ដីក្រេ) ឲ្យទងអោនទៅរកជន្លង់
• របៀបទី២
យកកំណាត់ទងពីដើមម្រេចថ្មីៗជ្រលក់ទឹកពី១៥ទៅ២០នាទី។ ដាំរាងបញ្ឆិតដូចខាងលើដោយ
ឲ្យទងអោនទៅរកជន្លង់ដាក់ដាំ២ទង/ រណ្តៅ។
• ដោយឲ្យជើងតុកកែផ្ងារឡើងលើ។
កំណាត់ទងកប់ចូលក្នុងដី២/៣លុបទងកម្រាស់៣ស.ម បង្ហាប់ដោយជាន់ជើងឲ្យណែន ។
• របៀបទី៣ យកកំណាត់ទងម្រេច ២
ដាក់ទន្ទឹមគ្នា ក្នុងរណ្តៅ ផ្តេកទងទាំងពីរ ឲ្យ ងាកទ្រេតចេញពីគ្នា ។ យកលាមកសត្វដាក់ក្នុងរណ្តៅដោយទុកឲ្យទងលេចចេញ
មកលើតែ ២ ទៅ ៣ ថ្នាំងប៉ុណ្ណោះ ។
ឃ. ការដាក់ជន្លង់
• ការដាក់ជន្លង់អាចដាក់នៅពេលដាំ
មុនពេលដាំ និងក្រោយពេលដាំ ១៥ ទៅ ២០ ថ្ងៃ
• ជន្លង់នេះគឺត្រូវជ្រើសរើសមើលគុណភាពឲ្យបានយូរ
គឺ ១៥ ទៅ ២០ ឆ្នាំ
• ជន្លង់មាន ២ប្រភេទៈ ជន្លង់រស់
និងជន្លង់ងាប់
• ជន្លង់រស់ដាំឲ្យបាន ២ ទៅ ៣
ឆ្នាំមុនពេលដាំម្រេច (អង្កាញ់ មន ស្លា ដូង...)
• ជន្លង់ងាប់ជ្រើសរើសយកដើមខ្លឹម
ដូចជា ផ្ចឹក សុក្រម ស្មាច់...
ង. ការថែទាំ
• ធ្វើស្មៅ ជ្រោយដី (ធ្វើស្មៅ ១
ទៅ ២ ដង/១ឆ្នាំ)
• គ្របគល់ម្រេចនៅពេលធ្វើស្មៅ
• ស្រោចទឹកៈ ពេលដាំ (៥ លីត្រក្នុង
១ រណ្តៅ)
• នៅរដូវប្រាំងៈ ស្រោច ១ ថ្ងៃម្តង
• ចងទងម្រេចៈ
ជាប់ជន្លង់ការពារខ្យល់បោកបក់
• បេះផ្កាចោលខ្លះជំរុញផ្នែកលូតលាស់ដើម
• ការតាក់តែងៈ មានការកាត់ខ្នែង
និងដករំលោះកូនចេញ (ទុក ៣ ទៅ ៤ដើមក្នុង ១គុម្ភ)
• ការចាក់ដីឆៅបន្ថែមៈ
ធ្វើក្រោយពីជ្រោយដី លុបគល់ (ធ្វើ ២ ដងក្នុង១ឆ្នាំ ដើមរដូវ ភ្លៀង និងចុងរដូវភ្លៀង)
• ការដាក់ជីៈ ចាប់ផ្តើមផ្កា
ចាប់ផ្តើមផ្លែ និងបន្ទាប់ពីបេះផ្លែ (ជីធម្មជាតិ ១០ ទៅ ១៥ គ.ក្រ ក្នុង១រណ្តៅ)
• ការកាត់ខ្នែងៈ អនុវត្តន៍ ៤ឆ្នាំ
ដំបូងបន្ទាប់ពីដាំ
៥. ការប្រើប្រាស់ជី
ក. ការប្រើប្រាស់ជីទ្រាប់បាត
ការដាក់ជីទ្រាប់បាតគឺជាកត្តាសំខាន់មួយដើម្បីធ្វើអោយដំណាំម្រេចដុះលូតលាស់ល្អ
និងកាត់បន្ថយការងាប់ដើមក្រោយពីដាំដុះ(ដីមិនមានសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់)។
យើងគួរប្រើប្រាស់ជីសញ្ញាផែនដីមាស
ប្រភេទ 16-20-0+14S រឺ 15-15-15+TE ចំនួន 30-50g/រណ្ដៅ ដោយច្របល់អោយសព្វជាមួយជីកំប៉ុស្តិ៍មុនពេលដាំដុះ។
ខ. ការប្រើប្រាសជីបំប៉ននៅដំណាក់កាលលូតលាស់
គួរប្រើប្រាស់ជីសញ្ញាផែនដីមាសប្រភេទអ៊ុយរ៉េ 46-0-0ចំនួន 100-150Kg បូកជាមួយជី16-20-0 ចំនួន 100-150Kg/ha ដោយចែកជា 3ដង/ឆ្នាំស្មើរៗគ្នា (ករណីមានប្រព័ន្ធស្រោចស្រពគ្រប់គ្រាន់)
- លើកទី១ ប្រើជី 46-0-0 ចំនួន20-25g +ជី16-20-0+14S ចំនួន20-25g/ជន្លង់
- លើកទី២ ប្រើជី 46-0-0 ចំនួន15-25g +ជី16-20-0+14S ចំនួន20-25g/ជន្លង់
- លើកទី៣ ប្រើជី 46-0-0 ចំនួន15-25g +ជី16-20-0+14S ចំនួន15-25g/ជន្លង់
គ. ការប្រើប្រាស់ជីបំប៉ន នៅដំណាក់ការធ្វើអាជីវកម្ម
(ទទួលផល)
គួរប្រើប្រាស់ជីសញ្ញាផែនដីមាសប្រភេទ15-15-15+TE រឺ 20-20-15+TEចំនួន
500-800Kg/ha ដោយចែកជា 3ដង/ឆ្នាំ
ស្មើរៗគ្នា (ករណីមានប្រព័ន្ធស្រោចស្រពគ្រប់គ្រាន់) ។
- លើកទី១ 80-100g/ជន្លង់
- លើកទី២ 80-150g/ជន្លង់
- លើកទី៣ 90-150g/ជន្លង់
៦. ជម្ងឺកើតលើដំណាំម្រេច
ក. ជម្ងឺ Root Rot
• រោគសញ្ញាៈ ធ្វើឲ្យស្លោកស្លឹក
និងការប្តូរពណ៌ដើមនៅក្បែរដី ដោយសារឬសរលួយ
• ការបំផ្លាញៈ ឬស
ជម្ងឺនេះនឹងសម្លាប់ដើមម្រេចយ៉ាងឆាប់រហ័សបំផុត (១០ ថ្ងៃ)
• បង្កឡើងដោយៈ Phytophthora
capsici និង Phy¬tophthora species
ខ. ជម្ងឺ រលួយដើម និងស្លឹក (Stem Rot and Wilt Disease)
• បង្កដោយៈពពួកផ្សិត Fusarium
solani f. sp. piperis
• ការបំផ្លាញៈធ្វើឲ្យដើម
និងស្លឹករលួយ
• វិធានការណ៍ការពារ
o ធ្វើអនាម័យចំការ
(ធ្វើដីឲ្យបានស្អាត រើសកាកសំណល់សម្រាមចោល)
o ថែទាំចំការកុំឲ្យជាំទឹក
o ជ្រើសរើសពូជធន់នឹងជម្ងឺ
o កាត់ទងដែលកើតជម្ងឺដុតចោលឲ្យឆ្ងាយពីចំការ
o ដើម្បីការពារដង្កូវស៊ីរូងដើម
ត្រូវជីកដីផ្នែកខាងក្រោមកន្លែងដែលដង្កូវបំផ្លាញរួចលប់ដីឆៅវិញ
៧. ការប្រមូលផល និងការកែច្នៃ
• បេះក្រោយផ្ការយៈពេល ៩ ខែ
ផ្លែទុំមានពណ៌ក្រហមជាំ
• ការប្រមូលផលធ្វើច្រើនសារ
• ម្រេចអាយុ ៣ឆ្នាំ ផ្តល់ទិន្នផល
១ ទៅ ២ គ.ក្រ /១ដើម
• ម្រេចអាយុបាន ៤ ទៅ ៦ឆ្នាំ
ផ្តល់ផល ៤ ទៅ៧ គ.ក្រ/១ដើម
• ម្រេចអាយុបាន ១៥ ឆ្នាំ
ទិន្នផលមានការថយចុះគឺ ២.២ ទៅ ៥ គ.ក្រ/១ដើម
ប្រភពៈ ជីសញ្ញាផែនដីមាស
No comments:
Post a Comment