+ ការផលិតស្រូវពូជឲ្យបានល្អ ដោយយកគ្រាប់ស្រូវទៅបកសំបក +
១.ការសាប
- ជ្រើសរើសយកតែគ្រាប់ស្រូវដែលពេញ
និងថ្លោសល្អ រួចយកទៅបកយកសំបកចេញ
- យកតែគ្រាប់អង្ករដែលពេញល្អ
គ្មានស្នាមបាក់ ឬប្រេះស្រាំនិងគ្មានស្នាមអុតនៅលើគ្រាប់បានចំនួន ២៥០
គ្រាប់
- យកគ្រាប់ដែលបានជ្រើសរើសនោះទៅពង្រាយលើឡាំង
ដែលបានរៀបចំរួចជាស្រេចមានបណ្តោយ ៦ តឹក - និងទទឹង ៦តឹក
ជំរៅ ១តឹក ដែលមានដាក់ជីកំប៉ុស្តសុទ្ធក្នុងនោះ
- ស្រោចទឹក
បន្តិច ដើម្បីពង្រាបគ្រាប់ឲ្យលិចចូលក្នុងដីរួចរោយដីខ្សាច់ពីលើបន្តិច
ដើម្បីលប់គ្រាប់អង្ករកុំឲ្យសត្វល្អិតពាំ
- ស្រោចទឹកមួយថ្ងៃម្តង
រហូតដល់ពេលដកយកទៅស្ទូង។
២.ការស្ទូង
ពូជដែលប្រើខាងលើមានឈ្មោះថា នាងម្លិះ
ជាប្រភេទពូជស្រូវស្រាល។ គេបានសាកល្បងនៅលើដីចំនួន ១៦ម៉ែត្រការ៉េ ។
សំណាបអាយុ ១៥ ថ្ងៃ គេដកយកមកស្ទូងដោយជ្រើសរើសយកតែដើមថ្លោសៗ (ក្នុងចំណោម
២៥០ ដើម គេអាចជ្រើសរើសយកតែដើមថ្លោសបានតែ ១៥០ដើមប៉ុណ្ណោះ សម្រាប់ស្ទូង) ។
ស្ទូងដោយចាប់ ១ ដើម និងទុកចន្លោះគុម្ព ៣ តឹក ស្ទូងរាក់ៗ និងទុកឲ្យមានទឹក
តិចៗ ។ ប្រើជីលាមកគោ ៦៥ គីឡូក្រាម
ស្លឹកអង្គារដីចិញ្ច្រាំលាយជាមួយនឹងទន្ទ្រាងខែត្រចំនួន ៦ គីឡូក្រាម
ដើម្បីទ្រាប់បាតមុនស្ទូង ។
៣.ការថែទាំ
ក្រោយពី ស្ទូងរួច គេមិនរក្សាទុកទឹកច្រើននៅក្នុងស្រែទេគឺ
គ្រាន់តែឲ្យដីសើមៗប៉ុណ្ណោះ ។ ត្រូវធ្វើការបោចស្មៅចំនួន ២ ដង
ដោយប្រើឧបករណ៍ដែលគំរោងរបស់អង្គការសេដាក បានផ្តល់ឲ្យ
និងបំប៉នជីលាមកគោស្រស់ក្នុងស្រែដែលមានចំនួនប្រហែល ២ អំរែក ។
៤.ការប្រមូលផល:
ក្រោយពីស្ទូងហើយរយៈពេល ៣ ខែ គេអាចចាប់ផ្តើមប្រមូលផល។
ពេលនោះគេសង្កេតឃើញថា:
- ចំនួនដើមច្រើនបំផុត ៣៦
ដើមក្នុងមួយគុម្ព មធ្យម ២៨ និង តិចបំផុត ២០ ដើម ក្នុងមួយគុម្ព
- ចំនួនកួរច្រើនបំផុត ៣៦ កួរ
ក្នុងមួយគុម្ព មធ្យម ២៨ និង តិចបំផុត ២០ កួរ ក្នុងមួយគុម្ព
- បរិមាណផល សរុប ១៥ គីឡូក្រាម លើផ្ទៃដី ១៦
ម៉ែត្រការ៉េ បើគិតជាហិកតា លើផ្ទៃដី ១ ហិកតា គេអាចទទួលបានផល ៩៣៧៥ គីឡូក្រាម
(៩.៣៧ តោនក្នុង ១ហិកតា) ។
៥.ចំណាប់អារម្មណ៍របស់កសិករ:
ក្រោយពីបាន អនុត្តន៍ហើយ មានចំណាប់អារម្មណ៍ថា
ការធ្វើស្រូវដោយបកសំបកនេះគឺ ទទួលបានផលល្អហើយ
ប៉ុន្តែវាទាមទារឲ្យមានការថែទាំ និងចំណាយពេលច្រើនទៅលើការជ្រើសរើសពូជ
ហើយចំពោះការធ្វើស្រូវបកគ្រាប់នេះគឺក្នុងគោលបំណងចង់បាន ពូជសុទ្ធល្អ
និងទិន្នផលខ្ពស់សម្រាប់ដាំលើកក្រោយទៀត។ រីឯការធ្វើស្រូវសម្រាប់ហូប
ឬសំរាប់លក់ គេមិនបានបកសំបកគ្រាប់
ចេញទេតែធ្វើការជ្រើសរើសធម្មតាតាមបច្ចេកទេសតែប៉ុណ្ណោះ ។
> កំណត់សំគាល់បន្ថែម:
ដើម្បី ឲ្យដឹងថា ពូជស្រូវដែលផលិតបានមានគុណភាពល្អយ៉ាងណា
ទាមទារឲ្យមានការពិសោធន៍ប្រៀបធៀបជាមួយពូជស្រូវដែលផលិតតាមរបៀប ធម្មតា
(ដោយមិនមានបកគ្រាប់)៕
អត្ថបទ៖ CEN
No comments:
Post a Comment