អត្ថប្រយោជន៍នៃរុក្ខឱសថៈ ព្រះអង្កោល

អត្ថប្រយោជន៍នៃរុក្ខឱសថៈ​ ព្រះអង្កោល
ឈ្មោះវិទ្យាសាស្ត្រៈ Curcuma zedoaria
អំបូរៈ Zingiberaceae
ឈ្មោះក្នុងតំបន់ៈ ច្រាវអង្គច្រាវ ( ឈ្មោះជាភាសាកាវែត)
ឈ្មោះជាភាសាខ្មែរៈ ព្រះអង្កោល

+ ផ្នែកជីវសាស្ត្រ
ប្រភេទរុក្ខជាតិៈ តិណជាតិ
ទីជម្រកៈ មាត់ព្រៃ​ ព្រៃល្បោះ
អាកាសធាតុៈ ក្តៅសើម
ប្រភេទដីៈ ដីល្បាយខ្សាច់គ្រួសថ្ម ដីភ្នំ
អាយុកាលៈ ៣០-១០០ ឆ្នាំ
រដូវផ្កាៈ ខែមិថុនា-កក្កដា
រដូវផ្លែៈ គ្មាន
ភាពសម្បូរណ៍ៈ មានច្រើន
បន្តពូជៈ ក្តៀង

+ ផ្នែកព្យាបាល
ផ្នែកប្រើប្រាស់ៈ​ ដើម និងមើម(ម្សៅ)
វិធីប្រមូលផលៈ ជីក, កាត់
វិធីប្រើៈ ដាំទឹកផឹក
ការព្យាបាលកបនឹងជម្ងឺៈ រលាកក្រពះ, រាគ, ចុកពោះ, ក្អួត, រដូវមិនទៀង
វិធីប្រើ និងកម្រិតប្រើៈ ដាំទឹកផឹកពី ៣-៦ ក្រាមជាម្សៅ ក្នុងមួយថ្ងៃ។
ប្រភពៈ អង្គការពោកាវ និងមជ្ឈមណ្ឌលជាតិស្រាវជ្រាវវេជ្ជសាស្ត្របុរាណ្យនៃក្រសួងសុខាភិបាល។





No comments:

Post a Comment